πρακτική με τον Κων/νο
(Nitya Priya)
ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΖΩΗ
Πέμπτη 17.00-18.45 & Παρασκευή 10.00-11.45
(μερικές φορές η πρακτική κρατά 15 λεπτά παραπάνω)
Γρίβα 23 Χαλάνδρι
τηλ: 210 681 8220
Ένας έξτρα οραματισμός με τα συναισθήματα της καρδιάς
που μπορείτε να κάνετε μετά από την πρακτική σας·(διαρκεί 35 λεπτά).
ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
μουσικές για την δική σας πρακτική
ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
Ας έχουμε προστασία και καθαρό νου
Να ενεργοποιηθεί η δύναμη της ομάδας μας
Μέσα από τη συλλογική μας εργασία
Ενισχύοντας την πνευματική μας ενέργεια
Με αγάπη και αλληλοσεβασμό
Ας ενδυναμώσουμε ο ένας τον άλλον.
ΟΜ ΣΑΧΑ ΝΑ ΒΑΒΑ ΤΟΥ (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ) /
ΣΑ ΧΑ ΝΟ ΜΠΟΥ ΝΑ ΚΤΟΥ (ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ) /
ΣΑ ΧΑ ΒΙ ΡΙΑΜ ΚΑΡΑ ΒΑΒΑΧΑΕ
(& ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ) /
ΤΕ ΤΖΑ ΣΒΙ ΝΑ ΒΑΝΤΙ ΤΑΜΑΣΤΟΥ (ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ) /
ΜΑ ΒΕ - ΝΤΒΙ ΣΑ ΒΑ ΧΑΕ (ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ)
οι πρακτικές του έτους 2024-25:
Εισαγωγή στην Πρακτική μας:
Ένα Ταξίδι προς την Εσωτερική Γαλήνη και Ισορροπία
Σας καλωσορίζουμε σε μια πρακτική γιόγκα εμπνευσμένη από την αρχαία σοφία της Γιόγκα Σούτρα του Πατάντζαλι, που μας διδάσκει ότι η γιόγκα είναι κάτι περισσότερο από μια σειρά κινήσεων και στάσεων. Είναι η τέχνη και η επιστήμη της ηρεμίας του νου, όπως περιγράφεται στη διάσημη φράση του Πατάντζαλι: yoga chitta vrtti nirodha – η «παύση των διακυμάνσεων του νου». Μέσα από την πρακτική μας, θα εξερευνήσουμε αυτή τη βαθιά έννοια, όχι μόνο ως φιλοσοφική αρχή αλλά και ως εμπειρία που εφαρμόζεται στην καθημερινότητά μας.
Η αυτάρκεια (santosa) είναι κεντρικό στοιχείο της προσέγγισής μας. Μαθαίνουμε να βρίσκουμε ικανοποίηση στο παρόν, να ανακαλύπτουμε και να αγκαλιάζουμε τα όριά μας, να αναγνωρίζουμε ότι η αληθινή ευτυχία είναι δυνατόν να πηγάζει από μέσα μας κάθε στιγμή. Ταυτόχρονα, η πρακτική μας εμπεριέχει με την έννοια της απόλαυσης (bhoga), καθώς η γιόγκα δεν είναι μόνο πειθαρχία αλλά και χαρά. Στόχος μας είναι να βιώνουμε τη γιόγκα με πλήρη ενσυνειδητότητα, καλλιεργώντας την ικανότητα να δημιουργούμε γαλήνη ακόμη και σε στιγμές πίεσης.
Καθώς εργαζόμαστε με συνέπεια και αφοσίωση, αναπτύσσουμε αυτό που στην γιόγκικη παράδοση ονομάζεται tapas – τη θερμή προσπάθεια που μας δίνει τη δύναμη να προχωρούμε μέσα από προκλήσεις. Καθώς, ο εσωτερικός παρατηρητής ενδυναμώνεται, η αυτογνωσία και η εσωτερική μελέτη (swadhyaya) γίνονται θεμέλια της πρακτικής μας, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε βαθύτερα τον εαυτό μας. Μέσα σε αυτό το ταξίδι, μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε τη ροή της ζωής και να αφήνουμε τα αποτελέσματα στη σοφία του σύμπαντος, όπως μας διδάσκει η αρχή της ishvarapranidhana.
Η γιόγκα, όπως μας την παραδίδει ο Πατάντζαλι, είναι μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία ζωής που μας ενθαρρύνει να ζούμε με συνείδηση, σεβασμό και αποδοχή. Σας προσκαλούμε να βαδίσουμε μαζί σε αυτό το μονοπάτι, να ανακαλύψουμε την εσωτερική μας γαλήνη και να μάθουμε να τη διατηρούμε, ακόμα και στις πιο απαιτητικές στιγμές της ζωής μας.
λέξεις κλειδιά:
20
18
17. Σήμερα μιλήσαμε για το Tamas, το Rajas και το Satwas. Για το πως ρυθμίζουμε το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό κλάδο του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Για το τι είναι ο Shiva και η Shakti, για το yin και το yan και για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε όταν μπαίνουμε σε μια θέση, ώστε να πλησιάσουμε πιο αληθινά επίπεδα συνειδητότητας. Μιλήσαμε για τη νοημοσύνη του σώματος και ίσως βιώσαμε πως μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας μέσα από αυτή. Είδαμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε το πρωί χωρίς να χάνουμε χρόνο από την καθημερινότητα μας. Δουλέψαμε τις περιστροφές της σπονδυλικής στήλης με φροντίδα στα γόνατα και με πλήρη ενσυνειδητότητα. Προσεγγίσαμε μια όρθια θέση, την Trikonasana μέσα από την φροντίδα για ευθυγράμμιση και ήρθαμε σε επαφή με την προστασία και σταθερότητα του εδάφους μέσα από τη θέση του περιστεριού (kapotasana). Εξερευνήσαμε μια θέση ισορροπίας (vrksasana) και βιώσαμε πως η αναπνοή ρυθμίζει την φυσιολογία μας, την ενέργεια και την αντιληπτικότητα μας.
16
15
14
13
12
11
10
09
8 - ξεκίνα από το 8.10 λεπτό
7
6
5
4
3
2
1γ
1β
1α
Η Γιόγκα ειναι η ολοκλήρωση μέσω της ένωσης των αντιθέτων. Η εξισορρόπηση των πόλων για την ενωση σε μια αρμονία της οποίας ανοίγει η δυνατότητα υπέρβασης της πολικότητας.
Το επίκεντρο της πρακτικής είναι στο πώς να χρησιμοποιούνται οι τεχνικές (εργαλεία),
αν το "πώς" κατακτηθεί τότε οποιαδήποτε τεχνική είναι έγκυρη,
Χωρίς την κατανόηση του "πώς" τότε οι τεχνικές επαναλαμβάνονται και είναι στείρες,
αγγίζοντας μόνο μία από τις τρεις πτυχές (φυσική, συναισθηματική, νοητική).
Η ολοκλήρωση των τριών μέσω της νοημοσύνης ( buddhi )
είναι η πρακτική αυτής της αρχαίας τέχνης
για να βγάλει τον άνθρωπο από τον κύκλο πόνος-ευχαρίστηση.
Alessandro Ortona
Ας είναι όλα τα όντα χαρούμενα και ευτυχισμένα
"Μπορεί όλοι οι κόσμοι να είναι ευτυχισμένοι"
"Μπορεί όλα τα όντα να απολαμβάνουν την ευτυχία".
Η λέξη "Lokah" (लोकः) στα Σανσκριτικά σημαίνει "κόσμος" ή "κοινότητα". Συχνά, σε συνδυασμό με τη φράση "Lokah Samastah Sukhino Bhavantu", χρησιμοποιείται για να εκφράσει την ευχή για την ευτυχία όλων των οντοτήτων ή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Η λέξη "Samastah" (समस्तः) στα Σανσκριτικά σημαίνει "όλα" ή "πλήρης". Όταν συνδυάζεται με τη φράση "Lokah Samastah Sukhino Bhavantu", η ερμηνεία είναι παρόμοια με την ευχή για την ευτυχία και την ευημερία όλων ή όλων των οντοτήτων.
Η λέξη "Sukhino" (सुखिनः) προέρχεται από τα Σανσκριτικά και σημαίνει "ευτυχισμένος" ή "απολαμβάνοντας ευημερία".
Η λέξη "Bhavantu" (भवन्तु) είναι σε μορφή ρήματος στα Σανσκριτικά και σημαίνει "να είναι" ή "ας είναι". Στη φράση "Lokah Samastah Sukhino Bhavantu",
Η λέξη Bhavantu χρησιμοποιείται για να εκφράσει την ευχή ή το πόθο για κάτι. Συνολικά, η φράση μεταφράζεται ως "Μπορεί όλοι οι κόσμοι να είναι ευτυχισμένοι" ή "Μπορεί όλα τα όντα να απολαμβάνουν την ευτυχία".